«Tonje Glimmerdal» ~ Maria Parr

Skal du på påskeferie bør du ta med deg Tonje Glimmerdal…

…for da tror jeg du får det innmari kost! Tonje Glimmerdal ja – det er ei makaløs jente som finner på mye sprell. Hun er modig og elsker fart og morsomheter! Hun stortrives i Glimmerdalen hvor hun bor sammen med moren og faren sin. Moren er havforsker og jobber på havet og er borte lengre tid av gangen. Mens pappaen, som er bonde, og Tonje bor der hele tiden. Ja også Måse-Geir da, som er en måke mammaen reddet og tok med seg hjem til Glimmerdalen.

Tonje Glimmerdal av Maria Parr

Tonje Glimmerdal har ingen andre barn å leke med, fordi det ikke bor noen andre barn i Glimmerdalen. Men det gjør ingenting, synes Tonje, for hun er bestevenn med sin nabo og gudfar – han Gunnvald som er 74 år!

«Tonje Glimmerdalen» er en perfekt påskebok! Både for gammel og ung. Den er skrevet av Maria Parr og illustrert av Åshild Irgens. Og illustrasjonene er fantastisk gode. Enkle strektegninger, men så skildrende og levende. Det er tegnet et kart over hele Glimmerdalen med detaljert informasjon, hvor hvem bor – hvor fjellene, elven, fossen og Eventyrskogen er. Og at kiosken og butikken er nede ved fergeleiet. At det står at det er 63 km avgårde med fergen til byen er en sånn detalj som får meg til å smile fornøyelig, men nå er jo jeg skrullete begeistret for detaljer da. Så fra første stund fengsler både tekst og bilder og jeg kan føle stemningen og se for meg omgivelsene.

Om du går ut av båten nede ved kaia, då kjenner du vinden frå dalen med ein gong. Til og med når det er kald vinter, kjenner du den. Berre lat att auga. Furu lukter det. Og gran. Det er berre å begynne å gå.

Og jeg anbefaler deg å gå videre inn i dalen og bli med Tonje Glimmdal i denne spennende historien.

 

Språket er muntert og underholdene,

og teksten driver en fra side til side. Jeg liker så godt at den er skrevet på nynorsk og at språket er så beskrivende; en ser for seg alt så innmari levende. Jeg liker også måten forfatteren bruker teksten visuelt på. Å SKRIVE MED STORE BOKSTAVER! og gjenta den samme bokstaven maaaaaaaaaaange ganger – for å få frem et budskap. Det synes jeg er en knakende god idé og forsterker følelsen av det som skjer.

-«HAN BYTTE BORT KUA FEKK FELA IGJEN»! storsyng ho så det gjallar i glimmerdalsfjella. Åh, fy flate for ein fart! Åh, gru på jord kor Veslehammaren veks framfor henne. At ho aldri lærer. At ho aldri, aldri, aldri lærer. No er ho der snart. No begynner det snart å gå oppover. Det går oppover. Tonje lét att auga. Der er kanten. Det kiler i magen og prikkar i beina. – «Du gode, gamle fiooooooooooooooooooooooooooooooooooo…!»

Boken består av tre hovedkapitler: Brevet, Hilde og Musikken. Og så er det underkapitler med overskrifter. Dette skaper driv og forventning til hva som kommer. Du blir kjent med alle som bor i Glimmerdalen, og med noen som ikke bor der… Noen som har bodd der… og med noen som bare er der på ferie… Tonje blir kjent med dem alle og må også løse et mysterium…

Så sett deg god til rette med påskegodterier, drikke og verdens koseste påskebok. Og så det er nevnt – Tonje fyller 10 år i påsken og har tenkt til å feire så det dundrer i fjellene… det er bare å glede seg ;)

En herlig bok å lese selv – eller høyt for hele familien!

Pleier du å lese noe i påsken? 

Legg inn en kommentar