Kunsten å stable ved – på den stilige måten.

Jeg blir nesten skrullete begeistret når noe funksjonelt også ser sabla stilig ut.

Sånn som vår nye vedstabel i hagen. Å stable ved på denne måten har åpenbart en funksjonell verdi, men også en estetisk verdi.

Å stable ved slik - gir en funksjonell og stilig vedstabel

Idéen fikk vi da vi så programmet Mandelmanns gård hvor Gustav Mandelmann stabler en slik finfin vedstabel. Og jeg skal si Kjærligheten fikk sving på det!

Ved er så vakkert - å stable ved slik er både lekkert og praktisk

For å stable ved på denne måten går du frem slik :
  • Legg først en seng av grener formet som en sirkel.
  • Legg så ved, med barksiden ned, rundt grensengen – så du får en fin ramme med ved.
  • Så fortsetter du å stable ved, med barksiden ned. (Jeg ser at Kjærligheten har juksa litt 😉  for her ligger det litt huller om buller.., men det er sikkert mer enn bra nok.)
  • Når du har bygget deg litt oppover, begynner du å slenge de litt tynnere kubbene inn i midten, og de som ikke passer så godt i rammen rundt.
  • Disse vedkubbene blir da liggende på den grensengen du laget helt først. Grensengen er der for at det skal bli luftig og fint under veden – og luft trengs for at veden skal tørke. Det du legger i midten er også med på å gi vedstabelen støtte og stabilitet.
  • Og mens du bygger deg oppover legger du vedkubbene lengre og lengre inn mot midten for hver sirkel du legger.
  • Når du kommer litt opp i høyden kan du legge noen lengre grener som «armering». Disse «armeringsgrenene» går altså fra ytterkanten av sirkelen helt over på den andre siden av sirkelen. Dette er med på å stabilisere ytterligere, om du lager en stor vedstabel.
  • Når du skal avslutte på toppen snur du vedkubbene slik at barken kommer opp mot himmelen. De vil lage et fint «lokk» og beskytte mot vær og vind.

På toppen blir det et fint lokk - å stable ved på denne måten er sannelig både lekkert og praktisk

Gustav Mandelmann viser hvordan det gjøres på en eksemplarisk måte i denne videoen  – så jeg anbefaler deg å ta en titt.

Ble det ikke fint? – som et monument i hagen 😀

Snakk om å stable ved på den stilige måten ;)

Og den ser ganske liten ut, men er 2,20 meter høy og har en diameter i bunn på 2 meter…  I følge Mandelmann trenger veden å tørke over to sesonger – i alle fall en, og da har du tørr fin ved til stormfulle høst- og vinterkvelder.

Hvordan stabler og oppbevarer du ved?

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.