Hvordan lage et insekthotell

Insekthotell kan en få kjøpt ferdiglaget – eller så kan man lage et selv.

Og jeg har laget et eget, hvor også et ferdiglaget inngår…

Vårt nye insektshotell i hagen

Jeg har lenge vært opptatt av å ha en insektvennlig hage. Og velger helst planter som er nyttige for de små. Lavendel er et godt eksempel på en slik plante. Jeg har den også i hvitt – Lavandula angustifolia «Edelweiss».

Lavendel + insektshotell = SANT

Så derfor plantet vi lavendel ved siden av betongringen der insekthotellet skulle «bygges». At det er massevis med lyng like bak, er også positivt – for insektene er også fan av lyng.

Nytt insektshotell i betongringVi har flere betongringer i hagen som vi har brukt til å ha planter og ved i – og nå skal en av dem få bli «ramme» for vårt nye insekthotell. Den største betongringen er tett i bunnen, og det er en fordel at det er noe i bakkant som både støtter opp, gjør det lunt og beskytter.

En stor betongring blir "rammen" for vårt nye insektshotellFør vi startet byggingen av selve insekthotellet skaffet og klargjorde Kjærligheten det vi trengte av materialer.

Dette har vi brukt av materialer:
 • steiner
 • gammel ubehandlede planker
 • bark
 • greiner
 • murstein
 • halm
 • trestokker (med 8 – 10 cm dype hull som er 4, 6 og 8 mm i diameter)
 • kongler (i hønsenetting»kurv»)
 • hule bambustenger (20 cm lange)
 • takstein
 • et insekthotell som vi integrerte
 • litt leire

Og når alt dét var på plass da kom jeg inn i bildet og startet byggingen.

Insektshotell integrert i et større insektshotell...

Helt nederst la jeg litt stein. For av og til regner det ganske kraftig – og jeg ville ikke at noen av hotellgjestene skulle drukne – så litt rom for vann i «kjelleren» ville jeg ha. Jeg la også litt leire innimellom de øverste steinene, for leire bruker insektene til å «lukke døra» med. De kitter igjen hulle og du ser at noen har «flyttet inn».

Steiner nederst i insektshotellet

For å få det stabilt la jeg inn et par gamle treplanker – og oppå dem en murstein med hull, trestokker med hull i, og pinner av ulike tykkelser og fra ulike trær, og så litt bark.

Insektshotell med ulike materialer

Klart for nytt «lag». Først satt jeg det gamle insekthotellet i midten. På den ene siden la jeg takstein med halm, pinner og bark mellom – og bygde oppover – og passet på at det var stabilt. Og øverst la jeg 20 cm lange bambusstenger, tett i tett – og avsluttet med takstein på toppen.

Insektshotell med ulike materialer

På den andre siden av det integrerte insekthotellet la jeg kongler oppå trestubbene. For å få de til å bli liggende la jeg dem i en «kurv» jeg laget av hønsenetting. Og så presset jeg «kurven» lett på plass. Oppå konglene la jeg bambusstenger tett i tett – og igjen avsluttet jeg med takstein.

Insektshotell med bambusstenger

Avslutningen fikk en litt kunstnerisk form 😉

Lavendel plantet ved insektshotellet

Jeg kan si at det er et sabla liv der ute – det surrer og det kryper! Jeg håper virkelig noen av dem velger å flytte inn!

Vårt nye insektshotell i hagen

Ikke bare gjør insekthotellet nytte, men det er dekorativt også!

Jeg jodler av sånt!!

2 comments on “Hvordan lage et insekthotell

 1. Alltså wow, det här är helt MAGISKT! gud så kreativa ni är! Men du, vad är poängen med ett insektshotell? Jag kommer blogga om ditt inlägg i mitt nästa veckonytt! Damn vad coolt det här var!

  • Så utrolig moro at du likte det! – jeg blir så utrolig glad <3 Tusen takk!
   Poenget med å ha et insekthotell i hagen er å hjelpe insektene til å ha steder å legge eggene sine, slik at det forblir mange insekter i hagen så de kan pollinere planter og trær. Er det få insekter blir pollineringen dårligere - og ytterste konsekvens av det er at vi får mindre frukt, bær osv.
   De siste årene har det blitt færre og færre insekter og det er fordi de ikke har så mange steder å legge eggene sine lenger. det er blant annet fordi så mye fjernes etter hogst i skogen. I Norge har det nesten blitt en trend - å lage slike hotell i hagen + også å ha insektvennlige blomster. Det har liksom blitt en felles dugnad blant hageeiere å bidra til at insektene skal overleve og at mangfoldet skal bevares.
   Og at et insekthotell kan se ganske stilig ut er jo en himla fin bonus :) Insekthotell fås kjøpt ferdige, i mange former og størrelser, eller så kan man lage et selv :)

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.