HUSK det du leser!

Jeg er veldig glad i å lese bøker! Og akkurat nå holder jeg på med Camilla Läckberg sin roman «Änglamakerskan». Den er BRA! –  jeg er ikke ferdig med den enda, men når så skjer – DA kommer det en liten bokanmeldelse da serru :)

Med mitt ullene MEhode, så har jeg sett det nødvendig å innføre noe som kan klistre fast informasjonen i den grad at jeg husker hvem som er hvem og hva de gjør i den boken jeg leser… Det er nå litt av hele gleden ved å lese en bok – å få med seg innholdet?¿ Nåvel…

Jeg gjør som følger; har en blyant ved min side og setter symboler i margen. Jeg ligger oftest når jeg leser – og da blir det et sabla tumlerull om jeg skal sette meg opp og notere skikkelig hver gang det dukker opp en ny karakter, eller noe annet viktig. Så når det kommer et nytt navn setter jeg en prikk utenfor den linjen navnet står • Det går glitrende selv når man ligger!

Nye navn

Som her: i den ene linjen er det altså ett nytt navn og i linjen under kommer det tre til…

   •••

Knakende godt skrevet

Så et nytt symbol – et omegategn. Det symboliserer at  H E R  står det noe som er knakende godt skrevet! Eller det kan være en spennende bruk av tegnsetting, eller ord på svensk jeg ikke kan fra før… Ja rett og slett noe som bør legges merke til.

Ω

Nyttig informasjon

Så er det det tredje og siste symbolet –  en pil. Utenfor pilen står nyttig informasjon, da i form av tilleggsinformasjon om karakterene eller steder som er sentrale boken.

Tankekart

Når det da måtte finnes tid – en gang etter hver leseomgang – da skriver jeg ned den nye informasjonen i et tankekart på et A4ark. Jeg går altså gjennom de siste markeringene og fører informasjonen inn på tankekartet. Hovedpersonen plasseres alltid i midten (som i «Änglamakerskan» er  Ebba Stark), også kommer de resterende karakterene i forhold til, i dette tilfellet, Ebba.

Jeg skriver inn navnene og kun veldig relevant informasjon, det må ikke stå for mye på et tankekart – for da blir det bare tullball! Det andre fester seg ved at jeg repeterer det når jeg leser informasjonen en gang til, og om det trengs skriver jeg det opp på baksiden av arket. Om det for eksempel er setninger som er knakende godt skrevet og jeg vil huske de! Fortløpende visker jeg ut blyantsymbolene til jeg kommer frem til der bokmerket ligger, så setter jeg et kryss der  X  slik at jeg vet hvor symbolmarkeringen starter ved neste tankekartoppdatering.

Tankekartet pleier å følge med boken om noen låner en bok av meg – jeg har  a l d r i  fått klager på det igrunn ;) Nei kan du skjønne det…

 

Bokhilsen fra Lokki

6 comments on “HUSK det du leser!

 1. Så smart!

  Stor klem din veg :-)

 2. Du er nok en systematiker! Tankene mine slår krøll bare jeg LESER om systemet ditt… ;) Det er bra at vi finner hver vår måte å systematisere på. Det er litt slik når jeg lager mine egne mønstre – finner min egen vei… :)

  Ha en fin våruke! Stor klem fra meg :)

  • Lev Livet Lett Lokki

   16. april 2012 at 11:31 Svar

   *ler*
   Ja der har du meg! Og å finne noe som funker for en selv – DET er sakens kjerne :)
   Nydelige vårdager til deg Sylke!
   Klem

 3. Lurt..:)) Jeg er blandt de som putter stikken tilbake i eksen etter at den er brent..til min kjæres irritasjon….men lighter er jo et alternativ..selv om
  de ikke finnes med like mange søte motiver..)) for lys må vi jo tenne …året rundt som du gjør..))

  Håper du har gode dager..))

  Klem

  • Lev Livet Lett Lokki

   23. april 2012 at 10:21 Svar

   *ler* ja det er litt småirriterende å kun finne brukte fyrstikker ;)
   Fine dager til deg :)
   Klem

Legg inn en kommentar