Har du sjekket kilden?

Har du sjekket kilden?
Kilden ja…

…hvor kommer informasjonen fra? og er den sann? Akkurat det spørsmålet stilles i bladet Bamse – värdens starkaste björn. Og at de tar opp det spørsmålet i et blad for barn synes jeg er SÅ bra! Jeg tror mange voksne kunne ha nytte av å friske opp slik informasjon – så derfor tar jeg det med her ;)

Greia er at Lille Hopp leser på nettet at Bamse ikke lenger blir sterk av sin dunderhonning. Dypt fortvilet forteller han dette til Skallmann, hvorpå Skallmann spør han hvem det er som har skrevet dette? Lille Hopp svarer at han nettopp har lest det på nettet! Og det er da Skallmann kommer med det kloke spørsmålet: men har du sjekket kilden?

Har du sjekket kilden? HVEM - HVA - NÅR - HVORFOR - HVORDAN

5 kritiske spørsmål å stille seg:

Å sjekke hvor informasjonen kommer fra _før_ vi aksepterer informasjonen som sann er utrolig viktig – slik at den oppfattelsen vi får faktisk stemmer med virkeligheten. Og Skallmann viser Lille Hopp hvordan det kan gjøres ved å stille seg selv noen kritiske spørsmål:

 • HVEM står bak informasjonen? Er det noen du kan stole på?
 • HVA står det? Er det fakta eller bare synsing?
 • NÅR ble det skrevet? Er det veldig gammelt eller har det blitt oppdatert nylig?
 • HVORFOR skrives det? Er det for å underholde? eller for å spre meninger eller fakta? Og tjener noen penger på å skrive dette?
 • HVORDAN fant du dit? Via noen du stoler på?

Kilde: UR skola: Är det sant?

Jeg synes dette er utrolig bra! Bare ved hjelp av noen enkle spørsmål kan vi faktisk komme mye nærmere et svar på om noe bare er tullball eller faktisk er noe vi kan stole på. Å lære seg å være kritisk til kilder er noe jeg applauderer at blir presentert på denne måte.

Har du sjekket kilden i Bamse nr 2 2017

Jeg synes dette var en glitrende fin innfallsvinkel for å ta opp slike spørsmål med barna. Bamses skola om internett och källkritik finner du i Bamse – värdens starkaste björn Nr 2. 2017 og er ute her i Sverige nå. Du kan også lese om dette i Bamses nyhetsbrev nr. 2 2017 her.

Hvordan gjør du? Del gjerne om du har noen tips!

2 comments on “Har du sjekket kilden?

 1. Så flott eit innlegg!
  Og viktig at alle sjekke kilden..
  Det er så fort gjort å faktisk dele noko ein har høyrt utan å vite om det er sant…
  Og som oftast (ikkje alltid diverre) er eg klok nok til å ikkje bringe vidare det eg høyrer. For ein bør alltid stille seg spørsmålet om det er noko eg ha ønska skulle blitt delt om det gjaldt meg eller mine.

  Klem utan smitte frå Sigrid
  (som ligg med influensa)

  PS; så flotte ❤ kaker på sist innlegg

  • Tusen takk, Sigrid – så hyggelig!
   Og du har helt rett, bedre å være litt forsiktig så en ikke sprer usannheter, spesielt når det rammer andre.

   Ønsker deg RIKTIG GOD bedring!
   Stor varm klem fra meg

Legg inn en kommentar