Dyrk dine egne spirer – veldig enkelt også så godt!

Å dyrke egne spirer…

…er enkle greier! Også smaker de så godt! Og at de skal være sunne å spise gjør det liksom enda bedre! Jeg har testet to varianter: reddikspirer og brokkolispirer.

For å dyrke frem spirer trenger du frø og en spireboks. Kjærligheten kjøpte to spirebokser på et plantesenter – og de fungerte veldig fint! Alternativt kan du bruke et glass, legge et finmasket nett over glassåpningen og feste det med en strikk.

Slik gjør du:
 1. Velg frø – og hell dem i hver sin spireboks (jeg brukte en pose (= 2 – 3 ss frø) til hver spireboks).
 2. Fyll boksen med lunkent vann og la frøene ligge i bløt over natten.
 3. Tid for skylling: sett på lokkene –
 4. og hell ut vannet. Fyll på med nytt lunkent vann og hell ut igjen – gjenta et par ganger.
 5. Sett boksene opp ned på et fat slik at vannet renner ut.
 6. Legg over et klede, for spirene skal stå mørkt i 2 – 3 dager – fortsett å skylle frøene som beskrevet over, 2 – 3 ganger daglig.

 

Etter 3 dager i mørket var det tid for sollyset i vinduskarmen…

Som du ser er reddikspirene større og har liksom kommet lengre, selv om begge fikk samme behandlingen. Jeg satt et merke på den ene boksen, slik at jeg enkelt skulle vite hvilken som var hvilken.

Spirene skal nå få bli grønne og fine, og du skal fortsette som tidligere med å skylle 2 – 3 ganger daglig. Spirene skal stå i sollys 3 – 6 dager. (Mine sto i 5 dager.)

Og etter 5 dager så de slik ut! Klare til å nytes! Og sannelig smakte de godt!! Vi hadde spirene som garnityr på brødskiven, og som tilbehør til middagen. Reddikspirene hadde en tydelig smak av reddik – litt sterke, nesten litt peppersmak.., mens brokkolispirene var mye mildere i smaken – som en mild variant av brokkoli. Veldig gode begge to! Men må jeg velge en favoritt blir det reddikspirene.

Spirene oppbevares i en tett boks i kjøleskap og er holdbare i 4 – 5 dager!

Det ble ganske mange spirer ut av disse to frøpakkene, så neste gang skal jeg dyrke frem en frøpakke om gangen – det holder til vårt lille hushold. Jeg har noen poser til av disse typene og en pose vinterreddikfrø som har en fin mørk lillafarge – gleeeder meg til å teste den. Og så må jeg nok kjøpe inn noen flere varianter… for dette ga virkelig mersmak!

Har du dyrket frem spirer selv? – og om du har en favoritt så tips meg gjerne! 

4 comments on “Dyrk dine egne spirer – veldig enkelt også så godt!

 1. Moro å se at du dyrker dine egne spirer. Det gjorde jeg mye når ungene var små :D (som så mye annet!). Alfafa-spirer brukte jeg da, og bønnespirer, tror jeg. Husker også at man må passe på å gjøre det riktig, slik at ikke bakterier kan utvikle seg. Godt var det i alle fall! Spiresortene du beskriver, har jeg ikke prøvd.

  Klem til deg :)

  • Så spennende, og jeg har notert meg Alfafa-spirer og bønnespirer! Må jo teste litt forskjellig :)
   Jeg har ikke lest noen sted at det skal være fare for utvikling av bakterier, så jeg håper inderlig dette systemet er forbedret og at bakterier hørte fortiden til ;)

   Glad uke, min venn – klem :)

 2. Hei igjen, advarselen mot bakterier kom pga av at forurensede spirer førte til alvorlige sykdomsutbrudd for noen år siden. Noe info om sammenhengen finner du f.eks. her:
  http://www.notmywar.com/hva-er-sammenhengen-mellom-spirer-og-salmonella/
  Produksjonen av spirene må være godkjent. Det har vært tilfeller at spirer har blitt trukket tilbake fra markedet fordi de ikke hadde denne godkjennelsen. Det finnes strenge regler, som du kan lese på nettet hvis du søker opp «Godkjenningsordning, produksjon av spirer». :)

Legg inn en kommentar